Fenntartható életmód és viselkedésminták oktatása az iskolában

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimphea Egyesület által meghirdetett programon 25 általános és középiskola, és azok pedagógusai vehettek részt. Mi is a szerencsések közt tudhattuk magunkat.
A KEOP-6.1.0./B/11-2011-0142 számú pályázat lehetőséget adott arra, hogy három napot töltsek az Ökológiai Intézet gömörszőlősi központjában, ahol a jó gyakorlatok számos példáját volt alkalmam megismerni. Gyulai Iván a fenntarthatóság elméleti alapjain túl bemutatta számunkra a tömegkályha működését, a passzívház felépítését, napkollektoros aszalót, szürke szennyvíz hasznosítását, a napelem által termelhető energia hasznosítását, a komposztwc-t, és sorolhatnám a jobbnál jobb ötleteket mellyel otthonunkat is „fenntarthatóbbá” tehetjük. Természetesen számos módszertani lehetőséget ismerhettünk meg, ameyekkell a tanulókkal játékos formában tudjuk megértetni a fenntarthatatlanság okait.
A program célja, hogy ezek az ismeretek minél több diákhoz eljussanak, így második körben az iskolánk pedagógusai számára egy helyi képzést szerveztünk. Két alkalommal, 13 pedagógus aktív részvételével, jó hangulatban teltek a foglalkozások.
A program zárásaként iskolánkról egy fenntarthatósági audit készül, mely kiinduló pontját jelentheti a fenntarthatóbbá válásunk folyamatának.

Fazekasné Marton Mónika

GALÉRIA