Együttműködő kommunikáció a rendészek nyári gyakorlatán


A 10.c és a 11.c osztály rendészeinek a nyári gyakorlat része volt egy csapatépítő-kommunikációfejlesztő nap Pogány Anikóval. Anikó Budapestről érkezett hozzánk. Pályája közgazdászként indult, felsővezetői tapasztalatokkal is rendelkezve fordult érdeklődése a személyes fejlődés és fejlesztés felé. Pszichodráma-vezető, coach, mediátor – a velünk töltött napon mindegyik területéről kaptunk ízelítőt. A fő téma az erőszakmentes, más néven együttműködő kommunikáció (EMK) volt, amelyet Anikó szívesen nevez érző kommunikációnak. Az empátiát és az énkommunikációt erősítő játékos gyakorlatok, beszélgetések az önismeretet és a társak megismerését is segítették.

Egy tizedikes véleménye szerint:

„Kezdetben kissé kedvtelenül fogadtam az előadás témáját, hisz, gondoltam, erről már egy csomót beszéltünk, rendesen átrágtuk magunk rajta. De ennek ellenére kellemes meglepetés ért.
Már az óra legeleje azzal kezdődött, hogy be kellett mutatkoznunk az általunk legjobban ismert társunk nevében. Ez a feladat nagyon tetszett nekünk, sokat tréfálkoztunk, valamint jobban megismerhettük egymást, illetve az is láthattuk, hogy társaink hogyan látnak minket.
Utána egy játékot játszottunk, melyben az általunk húzott kártyákon lévő érzelmeket kellett elmutogatnunk beszéd nélkül. Az előadás legvégén pedig le kellett írnunk egy lapra azokat a mondatokat, amelyek számukra a legjobban fájtak. Aki pedig szerette volna, fel is olvashatta.
Aztán a helyes kommunikációról kezdtünk el beszélgetni. Nagyon hasznosnak és egyben szórakoztatónak találtam ezt az órát. Segített kicsit jobban megismerni magamat illetve az osztálytársaimat is. Megtanított, hogy egy-egy mondat mekkora hatással tud tenni az emberekre, és hogy ők ezeket mennyire tudják leküzdeni. (Most már látom, néhány osztálytársam igazából tökre erős, hogy mindez sikerül nekik.)
Remélem a jövőben is lesznek ilyen előadások.”

Babai-Mező Borbála


GALÉRIA