Lengyeli verseny


2016. április 20-án iskolánk két 10. c osztályos csapattal képviseltette magát a Lengyelben megrendezett „Ember és környezete” című verseny döntőjén, melyen 11 csapat mérte össze tudását.
A verseny írásbeli és szóbeli fordulóból állt. Az írásbeli feladatok között növények, állatok képről való felismerése, valamint állathangok azonosítása is szerepelt.
Az érzékszerveiket is tesztelhették: ízleléssel kellett gyümölcs- és zöldségleveket kóstolniuk, illetve tapintással különböző terméseket felismerniük.
A szóbeli fordulóra egy nemzeti parki védjegyes termék bemutatásával, illetve előállításával készültünk a kiadott tematika szerint. Az egyik csoport az őrségi nemzeti park melegen sajtolt tökmagolaját, míg a másik csoport a fűszeres kecskesajtot választotta témául.
Személyes élményeik alapján számolhattak be tanulóink a választott termékekből, hiszen egy áprilisi nap délutánján kirándulást tettünk az őrségi nyitott portákra osztályfőnökük, Laki Klaudia kíséretében.
Horváth Gábor, Molnár Patrícia és Tímár Dániel a tökmagolaj-készítés, míg Glavánovics Martin, Hencsei Martin és Kecskés Gábor a fűszeres kecskesajt előállításában vett részt.
A megmérettetésen a „kecskések” 8. helyezést, míg a „tökösök” az 5. helyezést érték el.
Kellemes hangulatú, jól szervezett versenyen voltunk, amelynek során a tanulók tárgyi ismeretei bővültek, és készségeik és képességeik is fejlődtek.
Végül a „kecskések” eszperente nyelven írt versét ajánlom figyelmükbe a kecsketejről és a kecskesajtról.
„E kecske egyed csecse nedve fejve reggel s este fergeteges,
melynek szerepe szervezetre jeles: segedelme ez gyereknek, meglett embernek, s elesett betegnek.
Eltett teje esete Vend mesteremberek jellegzetes kerek remeke, ne feledje: kedvvel, szelve s reszelve egye e kecsketejes eledelt, mely ereje lesz testeknek s lelkeknek!”


Gyarmatiné Husz Annamária