Krétakör vitakör

Késhetnek-e a tanárok az óráról? Beleszólhatunk-e, hogy mit együnk a menzán? Pékség legyen a faluban, vagy maradjon meg a fiatalok szórakozóhelye? Külföldön vagy hazánkban éljük le az életünket? Demokráciát vagy királyságot szeretnénk?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kaptuk egy-egy, a közösséget érintő szituáció eljátszása után a budapesti Krétakör Szabadiskola interaktív vitaszínházában 2014. március 20-án a rendhagyó magyaróra keretében.
Aki igennel felelt, a terem bal oldalára, aki nemmel, a másik oldalra ült. Majd döntéseinknek megfelelően vándoroltunk hol ide, hol oda. Vitatkoztunk, érveltünk, elmondtuk a véleményünket, közösen gondolkodtunk, próbáltuk meggyőzni egymást.
A vitaszínházat két 15-16 éves fiatal lány, Kertész Fanni Ajna és Schultz Nóra moderálták, provokáló kérdéseik az adott téma átgondolására késztettek minket, valamint arra is, hogy meghallgassuk mások véleményét, s ha nem is mindig azonosultunk vele, legalább igyekeztünk megérteni azokat, vagy ennek hatására akár változtattunk a saját nézetünkön.
Hol többen, hol kevesebben ültünk egymással szemben, érveltünk az életünket érintő témák mellett és ellen. A kezdeti vitazaj a végére együtt gondolkodó „csenddé” szelídült, talán azért, mert egy valamiben mégiscsak egyet értettünk: olyan demokráciában szeretnénk élni, ahol a közügyekben mindenki a maga módján részt vehet.
Köszönjük a Krétakör Szabadiskolának, valamint a koordinálójának, Juhász Bálintnak a vitaélményt és a lehetőséget.

SZs

„Tetszett, mert elmondhattuk a véleményünket, kifejthettük úgy a dolgokat, ahogy mi látjuk. Jók voltak a rávezetések egy-egy témára a szituációkkal. A lányok is tetszettek.”
Regenye Martin 11.c

„Nagyon felpörögtem az érdekes témákra, játékos, mégis elgondolkodtató volt.”
Kárpáti Martin 11.c

„Az elején tetszettek a csapatépítő játékok. Az elhangzott kérdések ugyan gondolkodtatóak voltak, mégis oldottan és humorosan vitatkozhattunk.”
Horváth Barbara 11.c

„Engem arra vezetett rá ez a délelőtt, hogy mennyire fontos a döntéshozás.”
Pongrácz Erika 10.c

„Az eldöntendő kérdések érdekesek voltak. Szerintem hasznos volt, mert megismertük egymás véleményét fontos dolgokról.”
Szabó Martin 10.c

„Olyan dolgokról beszélgethettünk, ami érdekelt minket.”
Kalmár Vivien 9.c

„Igen tetszett, hogy aktuális témáról kérdeztek, vitáztunk. A lányok felkészültek voltak, jól csavarták a kérdéseket.”
Söptei Norbert 9.c