Kő, papír, olló - Döntési helyzetek kamaszoknak

2014. október 13-án délelőtt a Szkéné Színház Kő, papír, olló című előadását láthatta az iskolánkban két osztályunk (11. és 12. c).
A tantermi színház a színháznevelés példaértékű lehetőségét mutatta meg, mert nemcsak behozta a színházi előadást az iskolába, hanem pedagógiai célokat is megvalósított.
A darab a témaérzékenységével és a nyelvezetével közel állt a mai fiatalokhoz, gondolkodásra és továbbgondolásra késztette őket, mindezt nagyon közel a térben és végtelenül természetesen tette. Három kamasz viszonyán és az együtt megélt történéseiken keresztül jutottunk el azokhoz a problémákhoz, melyek a 17-18 éves korosztályt érintik:

  • hogyan tudunk dönteni az élet további részéről,
  • milyen pályát válasszunk az érettségi után,
  • ki segít a döntésben, ha a szülő érdektelen vagy a saját akaratát erőlteti,
  • túlélheti-e egy barátság az elszakadást.

Az előadáshoz feldolgozó beszélgetés is kapcsolódott, melyet Pass Andrea drámapedagógus (a darab írója és rendezője egyben) vezetett. Közvetlenségével őszinte véleményeket tudott előcsalni a diákokból. Az oldott hangulatú foglalkozásba a színészek is bekapcsolódtak, így még inkább életszerűbbé vált az a színházi élmény, mely a hiteles színészi játéktól olybá tűnt, mintha nem előre megírt drámát láttunk volna.
Köszönjük az emlékezetes élményt, valamint a lehetőséget Pass Andreának és a három színésznek,
Stork Natasának, Herczeg Tamásnak és Porogi Ádámnak.

Diákjaink véleményei

„ Nekem azért tetszett az előadás, mert azt mutatta meg számomra, hogy a tanulmányaim elvégzése után milyen lehetőségeim vannak. Saját döntéseink legyenek, és ne a szülők befolyásolják, hogy mivel szeretnénk később foglalkozni. Minden embernek más lehetősége van, mindenki másban tehetséges. A darabban 3-an szervezték az életüket, de csak egyikük tudott döntést hozni. Ez számomra azt mutatta meg, hogy milyen fontos is a döntéshozatal.”
Pongrácz Erika 11. c osztályos tanuló

„Arra jöttem rá, hogy saját magunk vagyunk azok, akik eldöntjük, hogy mit akarunk az élettől és a jövőtől. Ne más elvárásainak feleljünk meg. […] Együtt nem mindig lehet mindent, valamit fel kell adni valamiért."
Toldi Balázs 11. c osztályos tanuló

„A darab vége után elgondolkodtam azon, hogy mit is szeretnék én is kezdeni magammal az iskola elvégzése után. Belegondoltam abba is, hogy nem is olyan egyszerű elindulni a nagyvilágba.”
Kovács Szilvia 11. c osztályos tanuló

„Az előadás nagyon tetszett, mert a fiatalok stílusában íródott, és a mi korosztályunk problémáit vetítette elénk.”
Baráth Balázs 12. c osztályos tanuló

„Az előadás tetszett, több dolog miatt is. A történet elgondolkodtató volt. Érdekes, hogy 3 különböző fiatal hogyan látja a jövőt, és hogyan akarnak megfelelni a szülői elvárásoknak vagy akár az ellenkezőjét megvalósítani. Tomi karaktere tetszett, mert az elképzelései hasonlóak az enyémhez. A befejezési lehetőségek is tetszettek."
Boda Norbert 12. c osztályos tanuló

„Különösen tetszett, hogy a 3 színész úgy adta elő ezt a darabot, mint ahogyan mi, fiatalok is élünk a mindennapokban. Találó volt, hogy nem volt befejezve a mű, és a nézők képzeletére bízták a befejezést. Közvetlen és barátságos volt a légkör.”
Fülöp Dalma 12. c osztályos tanuló