Erdei iskolai élmények


2017. május 25-26-án két napos környezeti neveléssel kapcsolatos tematikus táborban vettünk részt Balatonakaliban. A jelentkezés önkéntes alapon történt, főleg a 9. és 10. évfolyamos tanulók közül kerültek ki a résztvevők.

Vonattal utaztunk, Tapolcán egy órás várakozási időnk volt a csatlakozásig, így a szabadidőt kihasználva elsétáltunk a belvárosba. A Malomtónál a tó keletkezéséről és az élővilágáról tartottunk egy rövid ismertetőt, sőt azt is láthattuk, hogyan tisztítják meg a tavat az algáktól.

A tábori program egy 10 kilométeres (az eltévedésekkel együtt 12 kilométeres) terepgyakorlattal kezdődött, amelynek keretében a diákok megismerkedtek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrejöttével, tájegységeivel, állat és növényvilágával és geológiájával. Zánkán a Cserkúti-patak vízminőségét értékelték a gyerekek a BISEL módszerrel. Visszatérve a táborba, jól esett a finom vacsora. A programok azonban ezzel még nem értek véget: kézműves foglalkozások keretében levéllenyomatos pólófestés és plakátkészítés következett. Sőt az éj leple alatt még egy feladat várt a táborozókra: csapatokba szerveződve a „rókavadászattal” tehették próbára a „kutató-kereső” képességeiket.

Pénteken a nemzeti park munkatársa tartott egy vetítéssel egybekötött előadást a nemzeti park vizes élőhelyeiről és azok védelméről. Az előadás után indult a hat állomásból álló akadályverseny. Ennek során a csapatok önállóan, az útleírást és a térképet követve jutottak el a kijelölt pontokra, ahol a feladatok várták őket, a verseny lebonyolításában két 11. évfolyamos, ZöldDökös diákunk segített.

Az ebéd és a sportprogramok után a tábor zárásaként értékeltük a két napot, és kihirdettük a csapatverseny eredményét. Az első helyezett csapat tagjai élményfürdős belépőjegyet kaptak jutalmul. Utolsó momentumként pedig az iskolánk parkjából vitt kocsánytalan tölgyfa csemetét ültettük el a tábor területén.

A jó idő lehetővé tette, hogy a bátrabb diákok megmártózzanak a Balaton vízében, míg a bátortalanabbak napfürdőztek.

A gyerekek visszajelzései alapján jövőre is tervezzük az erdei iskolai tábor megszervezését, egyrészt hogy az élményszerű tanulással bővítsük és megszilárdítsuk természetismereti tudásukat, másrészt pedig erősítsük közösségi összetartozásukat.

Czeglédy Csilla, Fazekasné Marton Mónika, Gyarmatiné Husz Annamária
szervező tanárok