Csapatépítő napon vett részt a 10.c

Márciusban a 10. c osztály egész napos csapatépítő és kommunikációfejlesztő minitréningen vett részt. A tréninget a Göcsej Kapuja Bak Általános Iskola igazgatója, Garamvölgyi György tanár úr és Béresné Simon Eszter tanárnő tartották. A baki iskolában 2010 óta működik a kortárs mediátor képzés, azaz az általános iskolások nyolc éven keresztül, órarendbe is beépítve gyakorolják az erőszakmentes kommunikáció technikáját.
Az erőszakmentes kommunikáció vagy együttműködő kommunikáció (röviden: EMK) Marshall Rosenberg amerikai klinikai pszichológus által kifejlesztett módszer, amelynek célja, hogy az emberek nagyobb együttérzéssel és kevesebb félreértéssel tudjanak kommunikálni egymással. A módszer (amely tulajdonképpen világlátás is) segít, hogy a konfliktusok által emberi kapcsolataink ne gyöngüljenek, hanem erősödjenek. Az empátiára és az önkifejezésre alapul, ezért lehetővé teszi, hogy probléma esetén ne erőszakkal vagy behódolással reagáljunk. A minősítés nyelve helyett érzésekben és szükségletekben gondolkodik. A EMK tudatosság fő eszköze egy négy lépésből álló folyamat, melynek alkotóelemei a megfigyelés, az érzés, a szükséglet és a kérés.
A tizedikesek öt tanórán keresztül sajátíthatták el a módszer alapjait. Sokat játszottunk, megpróbáltunk ítéletmentes megfigyeléseket megfogalmazni, szókincsünket gyarapítva érzéseket gyűjtöttünk, gyakoroltuk szükségleteink kifejezését. A tréning annyira sikeres volt, hogy a diákok másnap már korrektül megfogalmazott EMK-s kéréssel fogadták az osztályfőnöküket:
„Tanárnő! Amikor halljuk, hogy becsöngetnek magyarórára, fáradtnak érezzük magunkat, pihenésre és játékra lenne szükségünk. Tanárnő hogy van ezzel?”

Babai-Mező Borbála

GALÉRIA